poniedziałek, 22 września 2014

CIASTO SEROWO-JABŁKOWE BEZ PIECZENIA




Ciasto serowo-jabłkowe przełożone herbatnikami, które szybko zmiękły dzięki wylaniu obu mas na gorąco. Całość z lekko cytrynową nutą, orzeźwiające, na zimno. Przygotowuje się je szybko i łatwo, bez użycia piekarnika. Polecam!

Masa serowa:
  • 800 g mielonego twarogu
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 2 budynie cytrynowe (po 40 g)
Masa jabłkowa:
  • 1,5 kg jabłek
  • 2 galaretki cytrynowe
Dodatkowo:
  • 400 g herbatników petit beurre
  • cukier puder do oprószenia

Blaszkę o wymiarach 21 x 36 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową (dno i boki). Na dnie układamy pierwszą warstwę herbatników, jeden przy drugim.

Masa serowa: Twaróg, masło i cukier miksujemy. Budynie mieszamy ze szklanką mleka, wlewamy do masy serowej i miksujemy. Całość przekładamy do garnka z grubym dnem i mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu ok. 5 minut, aż masa zgęstnieje. Gorącą masę wylewamy na herbatniki. Wyrównujemy i na wierzchu układamy kolejną warstwę herbatników. Studzimy.

Masa jabłkowa: Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę. Wsypujemy do garnka z grubym dnem i podgrzewamy na małym ogniu, często mieszając, do momentu aż część jabłek się rozgotuje. Garnek zestawiamy z ognia, wsypujemy 2 suche galaretki i mieszamy, żeby się rozpuściły. Gorącą masę wylewamy na herbatniki, wyrównujemy i układamy ostatnią warstwę herbatników. Chłodzimy w lodówce, do stężenia.
Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

14 komentarzy:

  1. Fajny pomysł. Bardzo lubię ciasta niewymagające pieczenia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Warstwy jak spod linijki! Ciastko na medal :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne, smakowite kosteczki, wyglądają przepysznie. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak Pani mysli, czy w warstwie serowej mozna zastapic budyn czekolada?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli potraktujemy to jako eksperyment, to oczywiście można. Rozumiem, że chodzi o białą czekoladę, roztopioną i połączoną z masą serową jako stabilizator. Nie robiłam takiej próby, więc głowy nie daję, ale teoretycznie powinno się udać, choć smak i konsystencja będą pewnie inne. Trzymam kciuki i życzę powodzenia.

      Usuń
  5. Fajne to ciasto i przy okazji dwa smaki, które mają sporo zwolenników :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny pomysł i choć na efekt końcowy trzeba czekać, ponieważ muszą tężeć obie warstwy, to naprawdę warto! i pomysłowo.Zapiszę sobie ten przepis.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Właśnie dziś przygotowuję to ciasto, 200g herbatników to zbyt mało. Miałam opakowanie 220g na dużą prostokątną blaszkę i niestety zabrakło aby położyć ostatnią warstwę. Muszę zaraz iść do sklepu:) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że to za mało, powinno być co najmniej dwa razy tyle. Już poprawiam, aby innych nie wprowadzać w błąd.

      Usuń