poniedziałek, 16 kwietnia 2018

KARPATKA




Karpatka to ulubione ciasto wielu osób. Dwa płaty charakterystycznie pofałdowanego, parzonego ciasta przełożone kremem budyniowym to klasyk w polskich domach. Im bardziej niekształtne ciasto się wypiecze tym lepiej. Niektórzy do kremu dodają odrobinę alkoholu – polecam tę opcję w przypadku imprez dla pełnoletnich. Zawsze natomiast należy karpatkę oprószyć sporą ilością cukru pudru, dzięki czemu będzie przypominała ośnieżone szczyty Karpat. Smacznego!

Ciasto:
  • 1 szklanka wody
  • szczypta soli
  • 125 g masła lub margaryny
  • 1 szklanka mąki
  • 5 jaj
Krem:
  • 3 szklanki mleka
  • ¾ szklanki cukru
  • 4 łyżki cukru waniliowego
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 250 g masła
Dodatkowo:
  • cukier puder do oprószenia

Ciasto: W garnku z grubym dnem zagotowujemy wodę z masłem i szczyptą soli. Energicznie mieszając (używam dużej rózgi) dosypujemy mąkę. Masa zrobi się bardzo gęsta i zacznie odchodzić od ścianek garnka. Mieszając podgrzewamy ją przez 4 – 5 minut, aż zrobi się lekko szklista, a mąka dobrze się zaparzy, dzięki czemu ciasto pięknie wyrośnie. Odstawiamy do przestudzenia.
Do zimnej masy dodajemy po 1 jajku, za każdym razem dobrze miksując. Dwie blaszki o wymiarach 22 x 36 natłuszczamy lub wykładamy papierem do pieczenia. Masę dzielimy na pół i łyżką rozsmarowujemy równą, cienką warstwą na dnie obu blaszek. Pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 2000C. Studzimy.

Krem: Szklankę mleka miksujemy z cukrem, cukrem waniliowym, żółtkami oraz mąką pszenną i ziemniaczaną. Pozostałe mleko zagotowujemy i cały czas energicznie mieszając wlewamy masę żółtkową. Gotujemy do zgęstnienia i studzimy. Miękkie masło miksujemy dodając po łyżce zimnej masy budyniowej. Krem wykładamy na jeden ze spodów ciasta. Na górze układamy drugi blat ciasta. Chłodzimy w lodówce przez minimum 2 godziny. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

2 komentarze: